Venstre vil ha diplomatisk boikott av OL i Beijing

En stor til Venstre og Guri Melby. Vi må snakke om sportsvasking og brutale regimers misbruk av idretten til å dekke over menneskerettighetsbrudd. En diplomatisk boikott av lekene vil sende et tydelig signal til Beijing 2022, Norges idrettsforbund og Olympics.

Venstre vil ha diplomatisk boikott av OL i Beijing.

Det er på tide å gi et tydelig signal til et regime som begår systematiske menneskerettighetsbrudd mot minoriteter og demokratiforkjempere i eget land. Å arrangere verdens største idrettsarrangement handler om nasjonal prestisje.

Jeg har den dypeste respekt for idrettsutøvere som legger ned tusenvis av timer for å representere sitt eget land. Det er ikke utøverne som har bestemt av OL legges til Kina. Idretten må selv vurdere sin egen deltakelse, det skal ikke vi som politikere avgjøre. Men eet er ingen grunn til at norske politikere skal bidra til et positivt søkelys på et regime som systematisk reduserer friheten til sitt eget folk.

Jeg har nå bedt om en vurdering fra regjeringen, og har stilt følgende spørsmål til kulturminister Anette Trettebergstuen: «Vil statsråden ta initiativ til norsk diplomatisk boikott av vinter-OL i Beijing i 2022 for å sabotere regimets forsøk på å sportsvaske egne menneskerettighetsbrudd?»

Jeg mener det er svært viktig at Norge gir et tydelig signal snarest. Torsdag varslet USAs president Joe Biden at USA vurderer en diplomatisk boikott av vinter-OL i Beijing. Det er en tydelig invitasjon til verdens ledere om å si tydelig fra til kommunistregimet i Beijing. Denne invitasjonen skal og bør Norge si ja til. Forfølgelse av etniske og religiøse minoriteter, brudd på menneskerettigheter, brudd på internasjonale avtaler og nå senest den overraskende forsvinnelsen til den kinesiske tennisspilleren Shuai Peng, understreker betydningen av demokratier sier tydelig fra.”

Guri Melby

#NoRightsNoPlay #NoRightsNoGames #NoBeijing2022

Forrige
Forrige

Diplomatisk boikott har effekt: Søkelys på sportsvasking under vinter-OL i Beijing

Neste
Neste

Tibet Climate Crisis - COP26