MDGs Rasmus Hansson nominerer Dhondup Wangchen til Nobels Fredspris for 2022
"– Dhondup Wangchen er hukommelsen om tibetanernes selvsagte krav på menneskerettigheter, skriver Rasmus Hansson i en e-post til NTB."
Rasmus Hansson var en av politikerne som møtte Dhondup Wangchen da han besøkte Norge i januar i år. Hansson møtte Dhondup Wangchen med stor nysgjerrighet og imøtekommenhet, og fortalte at han hadde hatt kjennskap til og interesse for Tibets sak "hele sitt liv". Ett av hans første minner om flyktninger, handlet om tibetanske flyktningebarn som ble mottatt på rådhuset i Oslo på 60-tallet. Etter Kinas okkupasjon av Tibet, flyktet HH Dalai Lama til India, og med ham tusenvis av tibetanere som hadde forsøkt å gjøre opprør mot okkupasjonsmakten. Et 50-talls tibetanske barn kom til Norge i 1964, de fleste av dem foreldreløse etter okkupasjon og flukt. Tilfeldighetene ville at tolken i møtet mellom Dhondup Wangchen og Rasmus Hansson, nettopp var en av disse guttene - nå en eldre mann oppvokst i Norge.
Vi er stolte og takknemlige over at MDGs Rasmus Hansson har nominert filmskaperen Dhondup Wangchen til Nobels fredspris. Det er en anerkjennelse for tibetanernes lange og ikke-voldelige frihetskamp. Vi ser dessverre at verdenssamfunnets taushet og aksept av overgrepet Tibet og tibetanerne utsettes for, har gjort regimet selvsikkert og motivert dem for de redslene vi nå ser utspiller seg mot uighurene i Øst-Turkestan og mot demokratiet i Hongkong.
Dhondup Wangchen svarer “It is a great honour for me to be nominated for the Nobel Peace Prize and I would like to thank Rasmus Hanson for his initiative. This nomination recognises and pays tribute to the peaceful non-violent struggle of Tibetans. It is important that the issue of Tibet is not forgotten, especially as the Olympics spotlight starts to fade”
Fra @filmingfortibet
Foto: Wangchen med Hansson under møtet deres i Oslo.
Les hele artikkelen og et sammendrag fra Wangchens Norgestur.