La oss først få si: det er ingen som er vinnere når journalister brukes som diplomatiske «gisler» av verdens to sterkeste supermakter. Journalister skal være de som bringer oss informasjon vi ellers ikke ville hatt tilgang til, og spesielt i disse pandemi-tider er vi spesielt avhengige av objektiv rapportering av Covid 19´s utvikling.

Men, det er viktig å få frem at lenge før USA bestemte seg for å begrense (ikke utvise) antall journalister ved statsstyrte Xinhua News Agency, China Global Television Network, China Radio International og China Daily Distribution Corp i USA, fra 160 til 100, har utenlandske journalister som arbeider i Kina rapportert om økende kontroll, tilfeller av vold, tilbaketrekking av visum uten forklaring, arrestasjoner og krav om endring og sensur av artikler.

Fra rapporten: 82% of surveyed correspondents said they experienced interference, harassment or violence while reporting; 70% reported the cancellation or withdrawal of interviews, which they know or believe to be due to actions taken by Chinese authorities; 25% were aware of sources being harassed, detained, called in for questioning, or otherwise suffering negative consequences for interacting with a foreign journalist; and 51% said they were obstructed at least once by police or other officials. Of those who reported from China’s north-western Xinjiang region, 65% were prevented from accessing locations by what they believe to be staged traffic accidents or road blockages.»

Utenlandske journalister harogså lenge blitt forhindret eller nektet adgang til «sensitive» områder som #Tibet og #ØstTurkestan ( #Xinjiang )

Les rapporten fra #FCCC (Foreign Correspondents´Club of China) “Control, Halt, Delete,” om arbeidsvilkår i Kina for journalister 2019.Source