#AftenpostenVerden gjør her en god jobb for å få satt Beijings propagandamaskineri under lupen. I disse tider er det svært viktig at den kritiske sansen vekkes hos alle, så langt har mange slumret, også i norsk presse.

En liten kommentar fra oss: «Tunsjø tror, slik det ser ut nå, ikke på spådommer om Det kinesiske kommunistpartiets kollaps som følge av koronakrisen.
– Det skjer nok en eller annen dag, men ikke i overskuelig fremtid, sier han.»

Vi kan ikke annet enn inderlig håpe at denne kommentaren en vakker dag blir referert i en artikkel som den i Morgenbladet (https://morgenbladet.no/…/11/murens-fall-hvorfor-sa-overras…) av Jarle Simensen i 2019: Hvorfor var det ingen, eller ytterst få, som klarte å forutse det som skjedde da Berlinmuren og «Jernteppet» falt?

Han sier: «Én grunn til blindheten var at vi overvurderte stabiliteten i DDR og hele det sovjetiske imperiet. Det svulmende militære og sivile statsapparatet ga et bedragersk inntrykk av styrke, og den systematiske desinformasjonen fra regimet ble ikke tilstrekkelig kritisk behandlet.»
Og videre:»På den andre siden undervurderte vi den kritiske folkemeningen, som til tross for statskontrollen var i ferd med å bygge seg opp i hele Øst-Europa gjennom sosiale nettverk og de tillatte frivillige organisasjonene, spesielt kirkene. Områdespesialister og «kremlologer» analyserte toppsjiktet, men visste mindre om hva som foregikk på grunnplanet. Vi skjønte neppe hvor eksistensielt kravet om reisefrihet var, og hvor dypt desillusjonen med regimet i DDR gikk.»

Den som forholder seg litt mindre til pressemeldinger fra de statsstyrte propagandamaskinene CGTN og People’s Daily, og av og til er innom #Twitter, vil kunne se at mange kinesere forsøker å omgå sensuren ved å skjermdumpe fra kinesiske Weibo innen regimet klarer å fjerne meldingene. Dette er gjerne meldinger fra «grasrota» som forteller noe annet enn den offisielle historien. Etter #LiWenliang s (legen som var den første til å melde om viruset) død, spredte bl.a. kravet om #FreedomOfSpeech» seg som ild i tørt gress på sosiale media – ordet ble umiddelbart sensurert på #Weibo

Det er en grunn til at Kinas ambassadørkorps plutselig har opprettet twitterkontoer «en masse» de siste månedene, og flittig deler kommunistpartets offisielle historier der. Den ivrigste er Kinas ambassadør til Sør Afrika, Lin Songtian. som nesten konkurrerer med Trump i antall tweets. Siden han opprettet sin twitterkonto (som forøvrig er forbudt i Kina) i september, har han tweetet mer enn 1000 ganger. Bl.a har han delt teorier om at det egentlig var amerikanske soldater som bragte viruset til Wuhan allerede i 2019.

Kina lot viruset spre seg ukontrollert i flere uker. Slik snudde landets PR-maskin virusfiaskoen.

Kina driver en storstilt diplomatisk kampanje om ettermælet fra koronakampen. – De vil selge inn sin samfunnsmodell, sier norsk ekspert.


Source