Ven. Tashi Phuntsok, en tibetansk munk som ble dømt til fengsel sammen med aktivisten Tenzin Delek Rinpoche, døde denne uken i Tibet etter langvarig sykdom forteller tre av hans venner, som nå lever i eksil, til ICT.

Tashi Phuntsok, døde 16. mars (selv om noen kilder sier at det var den 17. mars). På grunn av sensuren og avstengningen av Tibet, som den kinesiske regjeringen nå har trappet ytterligere opp, har hans venner få detaljer å dele om Tashi Phuntsoks død, bortsett fra at han døde på vei til sykehus.
Helsen hans har vært dårlig helt siden han ble løslatt fra Yakra Phuk fengsel nær Dartsedo (kinesisk: Kangding) i Sichuan-provinsen i 2003.

*

A Tibetan monk sentenced to prison alongside the revered activist Tenzin Delek Rinpoche died this week in Tibet after a lengthy illness, three of his close aides now living in exile told the International Campaign for Tibet.

Ven. Tashi Phuntsok, died on March 16 (though some sources say it was on March 17), aides said. On account of the information blackout the Chinese government has placed on Tibet, a country China brutally annexed in 1959 and continues to rule over with an iron fist,—the aides were not able to give details about Tashi Phuntsok’s death except that he passed away while being taken to the hospital for treatment. Speaking to ICT, the aides said his health had been poor ever since his release from Yakra Phuk Prison near Dartsedo (Chinese: Kangding) in Sichuan Province in 2003.

Activist Tibetan monk dies after illness, imprisonment – International Campaign for Tibet

March 19, 2020 A Tibetan monk sentenced to prison alongside the revered activist Tenzin Delek Rinpoche died this week in Tibet after a lengthy illness, three of his close aides now living in exile told the International Campaign for Tibet.


Source