Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima ble født 25. april 1989 i Lhaari distriktet, Nagchu i Tibet, og vil 25. april 2019, om han lever, fylle 30 år.
Dette vil vi markere på Eidsvolds plass utenfor Stortinget kl 16.30-17.30 denne dagen. Det vil bli servert kake og sjokolade og delt ut informasjon om tradisjonen rundt de tibetanske religiøse lederne. Vi vil også snakke om hva det har av betydning den dagen den 14. Dalai Lama ikke er blant oss mer.

Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima, དགེ་འདུན་ཆོས་ཀྱི་ཉི་མ་, var bare 6 år gammel da han ble utvalgt til den 11. reinkarnasjonen av Panchen Lama, en av Tibets viktigste religiøse ledere.
Kort etter at HH Dalai Lama hadde utnevnt den lille gutten, ble han og hele hans familie, den 17. mai 1995, arrestert av kinesiske myndigheter. Ingen vet siden hvor de befinner seg. Kinesiske myndigheter vil kun fortelle at han lever i skjul av hensyn til hans privatliv.

Kort tid etter at han forsvant, utnevnte kinesiske myndigheter sin egen «partitro» Panchen Lama. Han er imidlertid ikke anerkjent av HH Dalai Lama, som har uttalt at han ikke vil reinkarneres i Kina – dette har opprørt kinesiske myndigheter som har slått fast at enhver reinkarnasjon i Tibet skal godkjennes av kommunistpartiet.
https://www.latimes.com/world/asia/la-fg-china-reincarnation-law-20160307-story.html

Les mer om Panchen Lama her: https://freetibet.org/about/human-rights/case-studies/panchen-lama

BBC 1´s The One Show vil den 24. april sende et program om Panchen Lama, her vil de også vise resultatet av en kriminalteknikers rekonstruksjon av hvordan Gedhun Choekyi Nyima, den 11. Panchen Lama sannsynligvis vil se ut idag, som 30-åring.
https://freetibet.org/panchen-lama-bbc

Starter: 2019-04-25 16:30:00
Slutter: 2019-04-25 17:30:00

Sted:
Eidsvolls plass
Eidsvolls plass, Oslo, Norway

Se arrangementet på Facebook