Her ankommer Kinas ambassadør i Danmark, Deng Ying, og dronning Margrethe til Zoo i anledning av åpningen av pandaanlegget igår 10. april med tibetanske flagg i bakgrunnen. Representanter for den norske Tibetkomite deltok sammen med Støttekomiteen for Tibet, Dansk Selskab for Tibetansk Kultur og Studerende for et Frit Tibet på markeringen "Stop pandadiplomatiet!"
Det dreide seg om pandaene Xing Er og Mao Sun. De to kinesiske (eller egentlig tibetanske) bamsene har vært ventet lenge, og i siste uke ankom de med fly til København, til et nybygget pandaanlegg i Zoologisk Have til 160 millioner kroner.
Pandaene utlånes kun til Kinas mest verdsatte venner. Men de søte pandabjørnene symboliserer så mye mer.
Kina eier alle nålevende pandabjørner. Landet har i flere år lånt ut de fredsommelige bambusspiserne (40 kg i døgnet) for å skape global goodwill. Men i de seneste årtier har kineserne i høyere grad begynt å bruke pandabjørnene til å belønne – og straffe – andre land.Source