Kjære Tibetvenner, så er november snart historie og julemåneden står for døren. Tradisjonen tro arrangerer Det tibetanske samfunn i samarbeid med Tibetkomiteen julemarked. Det vil i år finne sted i Menneskerettighetshuset i Kirkegt 5 – lørdag 8.12. fra kl 12-15. Stikk innom og hils på – kanskje du finner en fin julegave?
Ha en riktig god førjulstid!

Følg oss gjerne med på facebook hvor vi jevnlig deler nyheter og aktuelt stoff.

Nyheter

Kasur Lodi Gyaltsen Gyari har gått bort
Kasur Lodi Gyaltsen Gyari, en av Dalai lamas øverste diplomater gikk bort 29. oktober i San Francisco. Lodi Gyari ble født i Nyarong, Kham i 1949 og ble gjenkjent som en reinkarnert lama. Under sitt livslange arbeid for den tibetanske saken, ledet Lodi gyari blant annet ni dialogrunder med den kinesiske regjeringen.

https://www.nytimes.com/2018/11/02/obituaries/lodi-gyari-dead.html

Den siste bokhandelen i Hong Kong
Den siste bokhandelen i Hong Kong som solgte titler som er forbudt i Kina stengte i slutten av oktober. I følge den lokale befolkingen har bokhandelen blitt stengt etter press fra de kinesiske myndigheter. En kunde uttrykte at bokhandelen ‘was once the place where mainland readers came looking for the truth. But today, you’re afraid to even mention these forbidden topics’.

https://www.theguardian.com/cities/2018/oct/31/a-chapter-closes-last-hong-kong-bookshop-selling-titles-banned-in-china-shuts?fbclid=IwAR3y7koov904r81Pb86kZgVEvOc0a8Oz9P8qVSNFXrq0wiAV1DLcxuYRkZg

Tibet brenner… ennå
En 23 gammel gutt ved navnet Dopo brente seg selv til døde i Ngaba, Amdo. Før hans bortgang ropte Dopo for et langt liv for Dalai Lama. Dette er den 41. selvpåtenningen i Ngaba omårdet. Det var i dette området selvpåtenning som en form for protest startet i Tibet i 2009. Med Dopos selvpåtenning har 154 tibetanere satt fyr på seg selv som en protest mot de kinesiske myndigheter.

https://www.rfa.org/english/news/tibet/burns-11082018141416.html

Tirsdag gikk Kina opp til FN-eksamen. Norges spørsmål om menneskerettigheter slaktes av Human Rights Watch.

I begynnelsen av november ble Kina kalt opptil avhør i FNs menneskerettighetsråd i Geneve, i likhet med alle andre medlemsland. Menneskerettighetssituasjonen i landet har forverret seg ekstremt siden siste høring med blant annet arrestasjon av opptil en million uigurer.

https://www.aftenposten.no/verden/i/jP2GaA/Tirsdag-gikk-Kina-opp-til-FN-eksamen-Norges-sporsmal-om-menneskerettigheter-slaktes-av-Human-Rights-Watch?fbclid=IwAR116c8kEXwNwoIv5EA7Z1wzazywzKvuaUTDav3cVTmME8ufAZLWoZNru1A

Karmapa portrett ble vist under bønnesamling i Nangchen
Et stort portrett av Karmpa ble stilt fram av tibetanske munker ved en religiøs festival i Nangchen, Kham. Portrettet ble tatt inn i klosterets hoved seremonielle hall hver morgen og stilt opp på en stor trone fremst i hallen. Kinesiske myndigheter har tidligere ofte gjort det forbudt å stille opp bilder av Karmpa og konfiskert dem fra tibetanere.

https://www.rfa.org/english/news/tibet/portrait-11052018150308.html

85 år gammel tidligere politisk fange befinner seg i dårlig helsetilstand
Den 85 år gamle munken Palden Gyatso som var politisk fange i 33 år befinner seg i veldig dårlig helsetilstand. Han blir tatt vare på av munker ved Kirti klosteret i Dharamsala hvor han har bodd i flere år. Palden Gyatso ble født i 1933 i Panam, Den tibetanske autonome region. I 1959 ble han arrestert etter protest mot den kinesiske invasjonen. Han vitnet sin historie for FNs menneskerettighetskommisjon i 1995 og i Oslo Freedom Forum i 2009.

http://www.phayul.com/news/article.aspx?id=40938&article=Former+political+prisoner+Palden+Gyatso+in+frail+health&t=1&c=1

Gruvedrift tvinger tibetanske beboere til å forlate sine hjem
Tibetanske boberere i Gonjo, Kham har blitt tvunget til å forlate sine hjem etter ordre fra de kinesiske myndigheter som planlegger å sette i gang gruvedrift og andre utviklingsprosjekter i området.

https://www.rfa.org/english/news/tibet/villagers-10012018151232.html

Nå har Kina vendt blikket mot Arktis og tar sikte på å bli Arktis’ nye supermakt, skriver VG.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/0EdWdG/kina-vil-bli-supermakt-i-norske-farvann


Besøk av tibetanske parlamentarikere
Delegasjonen fra det tibetanske eksilparlamentet, Mrs Tsering Youdon, Mr Dhondup Tashi og Mr Lobsang Choejor reiste videre til København. Det har vært innholdsrike dager med fullt program i et kjølig november-Oslo. Til tross for urolige dager på Stortinget tok stortingsrepresentanter imot og fikk en god innføring i dagens situasjon sett fra tibetanernes side. Hovedbudskapet til delegasjonen til støttespillere var å fortsette å fremme Tibets sak, spesielt hva angår å oppnå en dialog med Kina for «the middleway», hjelpe til å bevare den tibetanske identitet og språk i og utenfor Tibet, og ikke minst rette søkelyset mot de miljømessige ødeleggelsene som foregår på Himalayaplatået og i Tibet under kinesisk styre. Ler mer på Facebook om deres besøk.

Arrangementer

Julemarked!
Den norske Tibet-komité inviterer til julemarked lørdag den 8 desember i Menneskerettighetshuset (Kirkegata 5). Det vil bli solgt diverse artikler som bøker, flagg, smykker, røkelser og mye mer. Vi kommer til å servere gløgg, te og litt å tygge på.

Dato: lørdag 8 desember
Kl: 12-15.00
Adresse: Kirkegata 5

Vi håper så mange mulige tar turen innom. God jul!

Meninger

‘Freedom can’t be taken for granted. We have to remain constantly vigilant’, Intervju med Ma Jian av Claire Armitstead, The Guardian
https://www.theguardian.com/books/2018/nov/02/ma-jian-interview-exiled-chinese-writer-free-speech-dissidents-novel?fbclid=IwAR0xkos1lA7jK1M-ktFWE1xVI8YKH1t8xvMXmI93G0d1AHvLejsFAfEEy78

‘How China controls Hollywood scripts’ av Amy Qin og Audrey Carlsen, The Sydney Morning Herald
https://www.smh.com.au/world/asia/how-china-controls-hollywood-scripts-20181119-p50guw.html

‘In Race for Global Power, U.S and China Push Nations to Pick a Side’ av Edward Wong and Alan Rappeport, The New York Times
https://www.nytimes.com/2018/11/21/us/politics/usa-china-trade-war.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FBusiness%20and%20Economy%20in%20China&action=click&contentCollection=world&region=stream&module=stream_unit&version=latest&contentPlacement=2&pgtype=collection

‘The Chinese export we really should be worried about’ av Simon Tisdall, The Guardian
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/23/chinese-export-repression-xi-jinping-mao-china-hong-kong

Godbiter fra High Peaks Pure Earth


En kinesisk skolebok med feilaktige tolkninger og ukorrekte fakta har gjort tibetanere rasende på Wechat. Les mer her.  


I oktober 2017 utga artisten Gyaltsen (Jason J) musikk videoen ‘Red-faced Tibetans’. Den engelske oversettelsen av sangen er nå tilgjengelig