Godt nyttår – Losar Tashi Delek! I år fikk vi i Tibetkomiteen gleden av å være med på å feire en av nyttårsdagene sammen med det tibetanske samfunn. En flott opplevelse med nydelig mat, dans og sang, veldig hyggelig!

Losar er det tibetanske ordet for nyttår (‘lo’ som refererer til ‘år’ og ‘sar’ som refererer til ‘nye’). Det er en av de viktigste hendelsene i den tibetanske kalender. Det er en tid for hilsener, samvær og rikelig med festligheter. Det er også en tid for bønn. Det er en tid da tibetanerne i Tibet og over hele verden stolt viser sin tibetanske identitet. Det er omtrent som jul og nyttårsaften på en gang og varer i minst 3 dager. Da proppes alle fulle av godsaker, spiser spesiell losar-mat og drikker losar-drikke. Både maten og drikken er gjerne basert på tibetansk øl, «chang». En variant av ølet som er basert på ris, lages noen dager i forveien.

Alle frivillige i Tibetkomiteen har stått på denne måneden, så mars kommer med mange arrangementer våre medlemmer kan ha glede av å ta del i – 10. mars deltar vi sammen med Voice of  Tibet på årets Human Rights Human Wrongs filmfestival. Her har vi lykkes med å få en visning av Mickey Lemles film ”The Last Dalai Lama?”. Vi i Tibetkomiteen arrangerer også, i samarbeid med Norsk PEN, en paneldebatt i forkant av filmvisningen med – paneldebatten har fått tittel: ”I lomma på Kina?”.
Vi vil i tillegg arrangere en ”mini –fotoutstilling” av fotografen Christian Houge. Utstillingen vil være på Cinemateket/filmens hus under hele filmfestivalen.

Sist og ikke minst arrangerer vi også i år en stille demonstrasjon i anledning 10. Mars kl 10.45 foran Stortinget. Kom, bli med og støtt en god sak!

Følg med på vår nettside og facebookside for nærmere program.

Nyheter

Jokhang templet i Lhasa stenges pga brann
Kinesiske myndigheter har stengt Jokhang templet i Lhasa etter at det brøt ut brann tidligere i måneden. Det fryktes at skadene er større enn det som er rapportert, men streng sensur forhindrer nyheter å komme ut fra Lhasa.
https://www.rfa.org/english/news/tibet/concerns-02202018165102.html?searchterm:utf8:ustring=tibet

Tibetansk journalist og politisk fange fengslet på nytt
Tsegon Gyal, en tidligere tibetansk journalist og politisk fange som har vært holdt i fangenskap på ukjent sted i over et år, er nå i Qinghaiprovinsen nordvest i Kina dømt til tre års fengsel for å oppfordre til ”separatisme”.

Bannlyser Ole Brumm og gammel krigsherre
Ole Brumm og en gammel krigsherre er bannlyst fra kinesiske nettsider. Hvorfor? Fordi Xi Jinping kan bli leder på livstid.
https://www.aftenposten.no/verden/i/G1wzvm/Ole-Brumm-og-en-gammel-krigsherre-er-bannlyst-fra-kinesiske-nettsider-Hvorfor-Fordi-Xi-Jinping-kan-bli-leder-pa-livstid

FN ber Kina løslate Tashi Wangchuk
http://tibet.ca/en/library/wtn/13907

Mercedes-Benz ber Kina om unnskyldning etter Dalai Lama sitat i reklame på instagram.
https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2018/02/07/mercedes-benz-ber-om-ursakt-till-kina-for-dalai-lama-citat/
https://twitter.com/tepingchen/status/960815735827288064/photo/1

«Det burde vært ramaskrik. Men verden, ikke minst Norge, sitter musestille.»
Kinas president Xi Jinping kan bli sittende på ubestemt tid. Professor Stein Ringen mener Kina nå må regnes som et autoritært diktatur. Hilde Lundegaard, Aftenposten.
https://www.aftenposten.no/verden/i/Kvjwde/-Det-burde-vart-ramaskrik-Men-verden_-ikke-minst-Norge_-sitter-musestille

H&M anklages for klesproduksjon laget av kinesiske fanger
Hennes & Mauritz gransker anklager om at deres produkter produseres av fanger i kinesiske fengsler.
Opplysningene kom fram i en artikkel i Financial Times der den britiske tidligere journalisten Peter Humphrey fortalte om sine  23 måneder innesperret i et kinesisk fengsel.
https://www.aftenposten.no/verden/i/WLkvqg/Hennes–Mauritz-gransker-anklager-om-slavearbeid-i-Kina

Kinas usikkerhet over Tibet når Royal Court Theatre i London
En prisbelønt indisk dramatiker anklaget The Royal Court Theatre for sensur etter at oppsetningen av hans teaterstykke om Tibet ble kansellert, rapporterer The Guardian. Abhishek Majumdar hevdet at Pah-la ble trukket tilbake på grunn av frykt for negative kinesiske reaksjoner.

Sunday. Abhishek Majumdar claimed that Pah-la was withdrawn because of fears of negative Chinese reactions.
https://www.theguardian.com/uk-news/2018/feb/04/royal-court-theatre-row-shelving-tibet-play

En tibetansk politisk fange som er løslatt etter å gjennomført en 5 år lang fengselsdom, blir nektet å returnere til sitt kloster og har fått forbud mot å ytre seg offentlig.
http://www.friends-of-tibet.org.nz/tibetan-political-prisoner-completes-5-year-term-barred-from-returning-to-his-monastery-and-public-speaking

Tre tibetanere med gyldige visum nektet innreise til Kina.
http://tibet.ca/en/library/wtn/13908

 

Meninger

Folk “ forsvinner” i Kinas svarte fengsler. Inger Bentzrud, Dagbladet
https://www.dagbladet.no/kultur/folk-forsvinner-i-kinas-svarte-fengsler/69545100

”Vi bør nå ha en refleksjon om Norges strategi og politikk over for Kina. Diskusjonen har lenge vært dominert av spørsmål om menneskerettigheter. Det er viktig, men det bør ikke forhindre at man anlegger et bredere perspektiv og favner et større spekter av tema.”
Ulf Sverdrup, NUPI
http://www.nupi.no/Nyheter/Norge-trenger-en-Kina-strategi

Har Kina fått en ny keiser? Therese Sollien, Aftenposten
https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/ddk3oX/Har-Kina-fatt-en-ny-keiser–Therese-Sollien

En livstitdsdiktator i Beijing er dårlig nytt for Kina og verden. Leder DN 26. Februar 2018
https://www.dn.no/meninger/2018/02/26/2058/Leder/dn-mener-en-livstidsdiktator-i-beijing-er-darlig-nytt-for-kina-og-verden

Sverige og Kina i diplomatisk strid om kidnapping. Hvor sterkt våger Sverige å reagere? Inger Bentzrud, Dagbladet
https://www.dagbladet.no/kultur/sverige-og-kina-i-diplomatisk-strid-om-kidnapping/69378068

Kina-feberen raser i Norge. Kanskje det er på tide å ta en dispril, etterfulgt av en dose sunn fornuft. Torbjørn Færøvik, kommentar i VG
https://e24.no/kommentarer/kommentar-kina-feberen-raser-i-norge/23929520

 

‘Godbiter’ –  fra High Peaks and Pure Earth

“A Tibetan Woman That You Rarely See in Films”
By Melong Art.
Intervju med en tibetansk dokumentarfilmprodusent.

Tharlo
Historien om en tibetansk gjeter som blir dratt ut av sin trygge tilværelse på landsbygda og inn i en fremmed og tøff verden i byen
https://www.hkupress.hku.hk/pro/1708.php

Bør vi spise tørket kjøtt?
Les hvordan den tibetanske tradisjonen å spise tørket kjøtt kan være helseskadelig. «The most common parasitic disease is echinococcosis, and in 2010 alone, this particular disease claimed the life of around 1200 individuals in Tibet.»
http://highpeakspureearth.com/…/should-we-really-eat-dried…/

Arrangementer

7. -13. Mars arrangeres dokumentarfilmfestivalen Human http://hrhw.no/?lang=en hvor vi i Tibetkomiteen deltar med følgende aktiviteter:

7.-13. Mars Kunstutstilling på Cinemateket med fotografen Christian Houge og hans bildeserie fra Dharamsala og møter med HH Dalai Lama og det tibetanske eksilmiljø. Andre etasje på Cinemateket: Dronningens gate 16, 0105 Oslo

10. Mars kl. 10.45 arrangerer vi en stille demonstrasjon foran Stortinget i anledning den tibetanske opprørsdagen. Vel møtt!

10. mars kl 14.00. I samarbeid med Norsk PEN arrangerer vi en paneldebatt på Cinemateket:  ”I lomma på Kina” med Professor Stein Ringen, forfatter Torbjørn Færøvik og journalist Jørgen Lohne i panelet.
Anders Højmark Andersen, antropolog og formann for Støttekomiteen for Tibet i Danmark, vil innlede med å fortelle om hvordan de i Danmark får føle på Kinas eksport av sensur.

10. mars kl 15.00. Vises filmen “The Last Dalai Lama?” på Cinemateket. Kjøp billetter her

 

Bli frivillig

Tilslutt vil vi anmode alle våre medlemmer om å snakke om Tibet og forsøke å påvirke der du er. Uten våre stemmer vil ødeleggelsen av Tibet og okkupasjonen av et fredelig folk være ukjent for neste generasjon.

Vi må ikke la Tibets situasjon forsvinne fra den offentlige bevissthet. Hjelp oss å være stemmer for de stemmeløse!

Ønsker du å bidra med litt av din fritid? Du bestemmer selv hvor mye du vil bidra. Eksempler på hva du kan bidra med kan være å oversette artikler til vårt tidsskrift, hjelpe til på arrangementer og mye mer. Kontakt oss gjerne på epost eller tlf.

Følg med på vår nettside og Facebook for mer informasjon.

 

Ønsker du å bidra økonomisk?

Om du ønsker å bidra økonomisk, så er dette vårt kontonr: 7874.05.27699.

Vi tar også Vipps: #18604.

Kontakt oss

Den norske Tibet-komité

Frivillighetshuset, Kolstadgata 1. 0652 Oslo

Tel: 462 830 30

info@tibet.no

www.Tibet.no

facebook.com/DenNorskeTibetkomite

Namgyal Tsomo Svenningsen
Styreleder, Den norske Tibet-komité