Med årets første nyhetsbrev vil vi ønske alle våre medlemmer et riktig godt nytt år!

Det nye året har også gitt oss en ny regjering, med nye ministre – noe som endrer planene for samarbeid på Stortinget noe, men vi går alikevel inn i det nye året med friskt mot. Tibetkomiteens nydannede Ungdomsgruppe er et friskt pust som vil presentere seg selv i en ny utgave av Verdens Tak denne våren.

Planene for året begynner å forme seg og i mars deltar vi blant annet sammen med Voice of Tibet på årets Human Rights Human Wrongs filmfestival. Her har vi lykkes med å få en visning av Mickey Lemles film ”The Last Dalai Lama?”.

Følg med på vår nettside og facebookside for nærmere program. 

Nyheter

Ber om umiddelbar frigivelse av Tashi Wangchuk og munken Choekyi
Det europeiske parlamentet vedtar resolusjon som ber om umiddelbar og ubetinget frigivelse av Tashi Wangchuk og den tibetanske munken Choekyi. Nok en gang har Europaparlamentet uttalt seg om brudd på menneskerettigheter i Kina. De ber også om at «den kinesiske regjeringen samarbeider med hans Hellighet Dalai Lama og hans representanter, og  de uttrykker sin støtte til en fredelig løsning på spørsmålet om Tibet gjennom dialog og forhandlinger med sikte på å gi Tibet ekte autonomi innenfor rammen av den kinesiske grunnloven «.

Tibetansk filmskaper flyktet til USA
Den tibetanske filmskaperen, Dhondup Wangchen som står bak filmen ‘Leaving Fear Behind’ flyktet til USA i slutten av desember. Siden hans løslatelse for tre år siden har Dhondup Wangchen levd under streng overvåkning av de kinesiske myndigheter. I USA ble han gjenforent med sin kone og barn som fikk politisk asyl der i 2012.


https://www.theguardian.com/world/2017/dec/29/tibetan-filmmaker-welcomed-in-us-after-risky-escape-from-china

Ung tibetaner dør etter selvpåtenning i Tibet
En ung tibetaner ved navnet Konpe satte fyr på seg selv den 23. Desember 2017 i Ngaba i nærheten av der den første selvpåtenningen fant sted for åtte år siden. Konpe var 30 år gammel og døde den 24. Desember. I følge kilder i eksil skal alle butikker og restauranter i området ha holdt stengt den 24. og 25. desember i solidaritet med Konpes familie.
https://www.savetibet.org/young-tibetan-man-dies-after-self-immolation-in-ngaba/

Tashi Wangchuks rettsak avsluttes uten dom
Saken til den unge tibetanske butikkeieren, Tashi Wangchuks, som ble arrestert og anklaget for ‘separatisme’ etter å ha bedt om bedre språkopplæring for tibetanske skolebarn, kom opp i retten den 4. Januar. Rettssaken varte i 4 timer og ble avsluttet uten dom. Dommen ventes å bli avsagt på et senere tidspunkt uttaler Tashi Wangchuks advokat. Om han finnes skyldig, risikerer han opp til 15 års fengsel. Her kan du se The New York Times dokumentaren ‘Tibetan’s Journey for Justice’ som ble vist under rettsaken og brukt som påtalemaktens bevis for hans ‘separatisme’.

https://www.nytimes.com/video/world/asia/100000004031427/a-tibetans-journey-for-justice.html?smid=tw-share

Hotellkjeden Marriot straffes hardt for å ha oppgitt Tibet og Taiwan som uavhengige land
Marriott, en av de største internasjonale hotellkjedene i Kina, måtte denne måneden offentlig beklage etter å ha oppgitt Tibet og Taiwan som uavhengige land i en kundeundersøkelse på deres nettside. Undersøkelsen spurte hotellets kunder om hvilke land de kom fra og inkluderte Tibet, Hong Kong og Taiwan i alternativene. I Shanghai stengte myndighetene ned hotellkjedens nettsider i en uke som straff. Senere har altså kjeden beklaget og bedyret at de respekterer Kinas suverenitet. En ansatt som «likte» en Tibet aktivistgruppes Tweet om saken har fått sparken. I tillegg til å stenge nettsiden, uttalte Shanghai Cyberspace at de også stengte ned kjedens mobilprogram, for ytterligere å skade hotellkjedens bestillingssystem.

https://www.washingtonpost.com/business/marriott-apologies-after-listing-taiwan-tibet-as-countries/2018/01/11/c59b2864-f6aa-11e7-9af7-a50bc3300042_story.html?utm_term=.09667c263ba2

Macron tok ikke opp menneskerettigheter på Kinabesøk
Under sitt offisielle besøk i Kina valgte også den franske statsminister, Emmanuel Macron – som mange andre politiske ledere – ikke å ta opp menneskerettighetssaken i Kina. Emmanuel Macron hevder likevel ovenfor journalister å ha snakket om saken med Xi Jinping ‘privat’.

https://www.express.co.uk/news/world/903395/emmanuel-macron-Ai-Weiwei-xi-jinping-china-visit-france-human-rights

Meninger

«I Norge avgjør kredittrangeringen din om du får lån i banken. Kinas nye system vil avgjøre om du også får sitteplass på toget.» av Kristoffer Rønneberg, Aftenposten
https://www.aftenposten.no/verden/i/L015mP/I-Norge-avgjor-kredittrangeringen-din-om-du-far-lan-i-banken-Kinas-nye-system-vil-avgjore-om-du-ogsa-far-sitteplass-pa-toget

“Kinesiske klimamål kan sende veksten lavere” av Morten Iversen, Dagens Næringsliv
https://www.dn.no/nyheter/2017/12/13/2041/Utenriks/kinesiske-klimamal-kan-sende-veksten-lavere

“Lost in Paris: A Review of Tibetan Film ’Royal Cafe’ av Tenzin Dorjee, HuffPost

https://www.huffingtonpost.com/entry/lost-in-paris-a-review-of-tibetan-film-royal-cafe_us_5a59298de4b0a233482e0b0d?ncid=engmodushpmg00000003

‘Godbiter’ –  fra High Peaks and Pure Earth

Tibetanere har en veldig god sans for humor. Ta en kikk på den nylig publiserte samlingen av tibetanske vitser oversatt til engelsk.

Tibetan tales. The life and work of  Tsewang YesheY Pemba. Author of the book «White Crane, Lend me your Wings»
http://madrascourier.com/biography/tibetan-tales-the-life-work-of-tsewang-yishey-pemba/

Arrangementer

– Human rights/wrongs filmfestival går av stabelen 7.-13 mars. I samarbeid med Voice of Tibet vil filmen «the last Dalai Lama» vises en av dagene. Mer informasjon vil være tilgjengelig på vår nett- og facebook side og på www.hrhw.no

10 mars faller i år på en lørdag og vi er derfor tidligere ute med å be våre støttespillere å holde av noen timer den dagen for årets markering.

Bli frivillig

Tilslutt vil vi anmode alle våre medlemmer om å snakke om Tibet og forsøke å påvirke der du er. Uten våre stemmer vil ødeleggelsen av Tibet og okkupasjonen av et fredelig folk være ukjent for neste generasjon.

Vi må ikke la Tibets situasjon forsvinne fra den offentlige bevissthet. Hjelp oss å være stemmer for de stemmeløse!

Ønsker du å bidra med litt av din fritid? Du bestemmer selv hvor mye du vil bidra. Eksempler på hva du kan bidra med kan være å oversette artikler til vårt tidsskrift, hjelpe til på arrangementer og mye mer. Kontakt oss gjerne på epost eller tlf.

Følg med på vår nettside og Facebook for mer informasjon.

Ønsker du å bidra økonomisk?

Om du ønsker å bidra økonomisk, så er dette vårt kontonr: 7874.05.27699.

Vi tar også Vipps: #18604.

Kontakt oss

Den norske Tibet-komité

Frivillighetshuset, Kolstadgata 1. 0652 Oslo

Tel: 462 830 30

info@tibet.no

www.Tibet.no

facebook.com/DenNorskeTibetkomite

Namgyal Tsomo Svenningsen
Styreleder, Den norske Tibet-komité