Sommeren er på hell og her kommer nyhetsbrev fra oss for August. Det nærmer seg valg og vi vil vel alle følge dette tett. Spesielt stor interesse vil det ha for oss i Tibetkomiteen å se hvem i Tibetkomiteen på Stortinget som blir gjenvalgt. Når Stortinget nå har fått sin egen ”vennegruppe for Kina” er det ekstra viktig at vi opprettholder denne kontakten med våre folkevalgte slik at  Tibetsaken kan holdes på dagsorden.

Xi Jinping kan bli Kinas nye Mao. ‘Xi er i ferd med å få en makt i kommunistapparatet og det kinesiske samfunnet som ingen partileder har hatt siden Mao Zedong for 50 år siden’, rapporterer Dagens Næringsliv.
https://www.dn.no/nyheter/2017/08/04/2049/Utenriks/xi-kan-bli-kinas-nye-mao


Ny selvpåtenning
En 48 år gammel tibetansk mann satte fyr på seg selv utenfor HH Dalai Lamas tempel i Dharamsala, India den 29. Juli. Dette er den første tibetanske selvpåtenningen i eksil-hovedstaden, Dharamsala. Mannen var ansatt som håndverker ved Norbulinka – Institutt for tibetansk kunst og kultur i Dharamsala og bodde alene. Denne selvpåtenningen fant sted kort tid etter den siste selvpåtenningen i eksil-miljøet til den unge studenten Tenzin Choeying, som satte fyr på seg selv 14. juli og gikk bort 22. juli.
http://www.phayul.com/news/article.aspx?id=39345&article=Dharamshala+self-immolator+identified+as+Dhondup&t=1&c=1

 


En tibetaner fra Chamdo, Kham ble arrestert og torturert på grunn av mistanke om forbindelse til Kinas ‘Dalai-Clique’ gruppe i eksil. Bakgrunn for mistanken var den arresterte mannens kontakt med en tibetansk slektning bosatt i Australia,  som tidligere hadde rømt i eksil. De kinesiske myndigheter mistenker at slektningen er medlem av den såkalte ‘Dalai-Clique’ gruppen.
http://www.chinaaid.org/2017/08/radio-free-asia-police-beat-detain.html

 


8. august rystet et massivt jordskjelv den østlige Kham provinsen i Tibet. Det ble målt til 7 på Richters skala. 19 personer ble rapportert omkommet og 247 skadd.
http://www.phayul.com/news/article.aspx?id=39388&article=19+dead%2c+247+injured+as+massive+earthquake+hits+eastern+Tibet&t=1&c=1

 


Joshua Wong, Nathan Law og Alex Chow – alle tre som var aktive i ‘Umbrella Movement’ i Hong Kong i 2014 har blitt dømt til fengsel, tre år etter at bevegelsen fant sted. Joshua Wong har blitt dømt til seks måneder, Alex Chow til syv måneder mens Nathan Law ble dømt til åtte måneder fengsel
https://www.hongkongfp.com/2017/08/17/breaking-hong-kong-jails-joshua-wong-democracy-activists-2014-umbrella-movement-protests/

 


Cambridge university press sensurerte 300 artikler på hjemmesiden til deres ‘China Quartely’ tidsskrift i Kina, etter press fra de kinesiske myndigheter. Sensuren gjelder sensitive saker som blant annet 1989 pro-demokrati bevegelsen på Tiananmen Square, politiske retningslinjer for minoritetsgrupper som tibetanere og Uighere, Taiwan og Kulturrevolusjonen. Mange Tibet og Kina akademikere fordømte sensuren. Cambridge University press har nå gjort samtlige artikler tilgjengelig for kinesiske lesere igjen.
https://www.theguardian.com/world/2017/aug/19/cambridge-university-press-accused-of-selling-its-soul-over-chinese-censorship?CMP=Share_iOSApp_Other

 

«Etter stort press fra forskere og tidsskriftet The China Quarterly omgjorde Cambridge University Press allerede i går, 21. august, sin beslutning. Alle 315 artikler er tilbake på nett i Kina. China Quarterly har i tillegg lagt disse artiklene ut for gratis nedlastning. Mette Halskov Hansen, professor i Kina studier (og forfatter av en av artiklene som ble sensuret bort i 4 dage av Cambridge University Press)».
http://www.uniforum.uio.no/notert/2017/kina-forskere-protesterer-mot-sensur-fra-tidsskrif.html


Den store Kinesiske brannmuren blir tettere. Apple har bestemt seg for å blokkere VPN-tjenester i den kinesiske app-butikken deres.
Vi er skuffet over denne utviklingen, siden den representerer det hittil mest drastiske tiltaket den kinesiske regjeringen har tatt for å blokkere VPNer», skriver ExpressVPN, en av de blokkerte appene, på bloggen sin. Dette vil gjøre det mye vanskelige for tibetanere og kinesiske menneskerettighetsforkjempere å være trygge på nettet.

 

Kommende arrangementer:

12. september: Workshop for ungdommer: menneskerettigheter og kulturarv. Arrangert av NOKT og Tarasenter. Følg med på våre Facebookside for mer informasjon.

Meninger

«Danmark bør afvise Kinas panda-gave, indtil fredsprismodtagers kone er løsladt» – Kim Rathcke Jensen, dansk journalist og tidligere Kina-korrespondent.
http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art6040891/Danmark-bør-afvise-Kinas-panda-gave-indtil-fredsprismodtagers-kone-er-løsladt

Denne grå sommeren har vi mistet noe av oss selv. Vi er skremt til taushet – Harald Stanghelle
https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/XygLo/Denne-gra-sommeren-har-vi-mistet-noe-av-oss-selv-Vi-er-skremt-til-taushet–Harald-Stanghelle

Norsk dårskap om Kina? – Sverre Lodgaard
http://www.dagsavisen.no/nyemeninger/norsk-dårskap-om-kina-1.997690

 

Bli frivillig

Tilslutt vil vi anmode alle våre medlemmer om å snakke om Tibet og forsøke å påvirke der du er. Uten våre stemmer vil ødeleggelsen av Tibet og okkupasjonen av et fredelig folk være ukjent for neste generasjon.

Vi må ikke la Tibets situasjon forsvinne fra den offentlige bevissthet. Hjelp oss å være stemmer for de stemmeløse!

Ønsker du å bidra med litt av din fritid? Du bestemmer selv hvor mye du vil bidra. Eksempler på hva du kan bidra med kan være å oversette artikler til vårt tidsskrift, hjelpe til på arrangementer og mye mer. Kontakt oss gjerne på epost eller tlf.

Følg med på vår nettside og Facebook for mer informasjon.

Kontakt oss

Den norske Tibet-komité

Frivillighetshuset, Kolstadgata 1. 0652 Oslo

Tel: 462 830 30

info@tibet.no

www.Tibet.no

facebook.com/DenNorskeTibetkomite

Namgyal Tsomo Svenningsen
Styreleder, Den norske Tibet-komité