Siste Nyhet fra Tibet 13.2.2012

PROTESTENE SPRER SEG I TIBET – HUNDREVIS GJØR MOTSTAND I NANGCHEN

Dharamshala, 10. februar: Det rapporteres fra Nangchen-regionen i Øst-Tibet at de pågående protestene i Tibet nå fortsetter i andre tilstøtende regioner med fredfulle demonstrasjoner.

I et videoklipp smuglet ut av Tibet, ses hundrevis av tibetanere som fredfullt er samlet i Nangchen by, sittende på fortauene og gatene og resiterer bønner den 8. februar.

Se video her

Tibetanerne resiterer den gamle tibetanske nasjonalbønnen – «Ghangri Rawae» – som hyller den tibetanske nasjonalidentitet. De ber om at Dalai Lamas «styre vil vare til tilværelsens slutt». Den USA-baserte nyhetstjenesten Voice of America (VOA) har frigitt et tre og et halvt minutt langt filmklipp. De sier at ca. 500 tibetanere deltok i massebønnene som varte hele dagen. De bar tradisjonelle tibetanske klær, spiste tradisjonell tibetansk mat (Tsampa: ristet byggmel) og bar røkelse, mens de fremsa bønner og slagord for et langt liv for Dalai Lama. I siste halvdel av filmklippet ser man tibetanere som kaster Tsampa opp i luften som en offermarkering, og roper det tradisjonelle krigsropet «Ki hi hi». Man kan også høre tibetanere som roper slagord, der de krever at Dalai Lama kommer tilbake fra eksil, og «seier for Tibet». Protestene onsdag denne uke i Nangchen og Kyigudo, der de siste selvpåtenningene skjedde i går, faller sammen med oppfordringen fra den tibetanske eksilregjering om en global solidaritetsvake for Tibet. Hittil har det ikke kommet noen rapporter om arrestasjoner etterfulgt av massedemonstrasjonene i Nangchen og Kyigudo. De tre sist dagene er det blitt rapportert om to selvpåtenninger fra Kyigudo og Ngaba, noe som har satt sine spor i tibetanerne som har brent kroppene sine, med krav om Dalai Lamas tilbakekomst og protester mot Kinas okkupasjon. Store deler av Tibet forblir avskåret fra verden utenfor med en vedvarende situasjon av uerklært unntakstilstand, etterfulgt av masseprotester de siste ukene, der minst et dusin tibetanere fryktes drept av skudd fra politiet. Det eksiltibetanske lederskap og menneskerettighetsgrupper har uttrykket frykt for ytterligere blodsutgytelse og vold i regionen, og krever at Kina tar opp tibetanernes klagepunkter.

Sky news with short film from Tibet .