Radio Free Asia News

SEKS TIBETANERE TROLIG DREPT UNDER PROTESTER

23.januar 2012: Ifølge tibetanske kilder i Sichuan-regionen og eksil-tibetanere blir det opplyst at minst seks tibetanere kan ha blitt drept og ukjent antall såret, da sikkerhetsstyrker skjøt mot demonstranter.

Skytingen utløste ytterligere protester og har økt spenningen i regioner i Kina som er befolket av tibetanere, etter protester med selvpåtenning i begynnelsen av mars 2011 mot styret i Beijing.

«I dag, 23. januar, startet mange tibetanere en fredelig demonstrasjon mot det kinesiske styret i Draggo (kinesisk: Luhuo) i Kardze (kinesisk: Ganzi), det tibetanske autonome prefektur», fortalte en tibetaner som bor i området, med betingelse at han fikk være anonym.

«Minst to tibetanere ble drept og over ti såret» etter at kinesisk politi «voldelig undertrykket protesten», sa kilden.

En av demonstrantene forsøkte også å tenne på seg selv, fortalte samme kilde.

Tibets India-baserte eksilregjering siterte kilder som sa at seks personer hadde blitt drept i noe som ble beskrevet som tilfeldig skyting fra politiet.

Demonstrasjonene begynte da kinesiske myndigheter insisterte på at lokale tibetanere skulle feire nytt år mot ønskene til beboere, som sørget over tidligere dødsfall i forbindelse med protester, sa Lobsang Khyentse, en India-basert tibetansk reporter som siterte kontakter i regionen.

Kyentse fortalte at det noen dager tidligere hadde blitt satt opp en usignert plakat foran Draggo fylkes hovedkvarter, med følgende tekst: «Vi tibetanere har ingen frihet, og i år har flere tibetanere ofret sine liv».

«Så i anledning det Kinesiske nyttår, skal jeg sette fyr på meg selv», stod det på plakaten. «Jeg henstiller til alle tibetanere om å hindre kineserne i å få tak i min døde kropp».

Tusenvis demonstrerer

Tusenvis av tibetanere har nå blitt med i protesten, sa Yeshe Sangpo, en tibetansk munk som bor i India og siterer kilder i regionen.

Innledningsvis ropte en gruppe på noen få hundre personer slagord og bad om frihet for Tibet og sin åndelige leder Dalai Lamas hjemkomst, sa han.

«Da demonstrantene kom foran det lokale kinesiske politi, åpnet politiet ild og «drepte to personer på stedet», sa Yeshe Sangpo.

«Protesten begynte om morgenen og fortsetter nå (ca. 3:30 pm i Tibet). Demonstrantene har gjort mye skade, og har ødelagt kinesiske forretninger og andre kinesiske bygninger i området».

«Da vi kom frem til politistasjonen, skjøt politiet mot oss med automatvåpen», fortalte en munk som deltok i demontrasjonen. «De brukte også flammekastere og tåregass for å splitte folkemengden».

En demonstrant, identifisert som Yonten, ble drept , og minsts 32 andre ble såret – fem av dem alvorlig, fortalte han, og la til at noen sårede demonstranter ble ført i sikkerhet av slektninger.

En annen tibetaner, identifisert bare som sønn av en mann kalt Logya, ble også drept, sa kildene.

Ny spenning

Et tibetansk online nyhetsmagasin basert i Dharamsala, India, bekreftet hendelsen og sa at kinesisk politi har drept «minst seks» tibetanere – antallet sitert av den tibetanske eksilregjeringen.

«Ca. 6000 tibetanere fra Tawu og Kardze fylker har nå samlet seg ved Draggo (kloster) for å protestere», fortalte Tibet Express.

«Det rapporteres at minsts seks tibetanere ble drept og flere såret», kunne man lese i magasinet.

«Tenzin Thargyal, en tibetansk lege ved Draggo-klosteret, ble skutt og alvorlig såret. Tibetanere har nå samlet seg i klosteret, og det er en ny spenning i området».

Trettito av de sårede ble brakt til Draggo-klosteret, fortalte en demonstrant over telefon til Radio Free Asia (RFA).

I en kunngjøring fra den India-baserte tibetanske sentraladministrasjon, Tibets eksilregjering, sa parlamentet at man «sørger dypt over hendelsene og fordømmer de kinesiske myndighetene for å ha grepet til slike drastiske og undertrykkende handlinger.»

«Vi blir også overrasket over stillheten fra det internasjonale samfunet, når menneskerettighetene i Tibet blir krenket så voldsomt», ble det sagt i kunngjøringen.

En offiser ved Kardze prefekturs politihovedkvarter sa i en kommentar at «vi takler alle slags protester…..situasjonen er under kontroll».

Telefonen i Draggo fylkes politistasjon ringte, men samtalene ble ikke besvart denne mandagen.

Rapportert av Chakmo Tso, Lobsang Choephel og Rigdhen Dolma for FRAs Tibet-service. Oversettelser av Dorjee Damdul, Karma Dorjee og Rigdhen Dolma. Skrevet på engelsk av Richard Finney.

Oversatt til norsk av Kirsti Braarud