Kjære medlemmer

18. til 28. oktober avholdt Kinas kommunistparti sin 19. partikongress. Foran kongressen hyllet partiet det kinesiske systemet og uttalte at vestlige demokratier legger grunnlag for “splittelse og konfrontasjon”.Sett utenfra fører Kina en aggressiv utenrikspolitikk basert på økonomiske ultimatumer og militær makt. Verden står stort sett og ser dette skje, de aller fleste land utfra en redsel for å skade de økonomiske utsiktene som kan oppnås fra et gunstig forhold til verdens raskest voksende økonomi.
I Tibet har de siste fem årene under Xi Jinpings styre vært preget av en økende undertrykkelse og kontroll. Helt siden han steg til toppen av Kinas kommunistparti i november 2012 har Xis lederskap vært preget av en helhjertet innsats for å stilne kritiske røster – hjemme og i utlandet – på tvers av en rekke tema, ikke minst knyttet til Kinas fortsatte okkupasjon av Tibet.

«Fem år med Xis lederskap har vært fem forferdelige år i Tibet,» sier Nyima Lhamo fra International Tibet Network. «Situasjonen i Tibet, Kina og andre territorier okkupert av Folkerepublikken Kina har gått fra verst til verre siden 2012 – med dødsfall av fremtredende menneskerettighetsforkjempere, Nobelprisvinner Liu Xiaobo og den tibetanske buddhistilederen Tenzin Delek Rinpoche , et tydelig resultat Xi Jinping styre. »

Demonstrasjon foran Kinas ambassade 17. Oktober

I forkant av partikongressen har Tibetnettverk over hele verden avholdt protestaksjoner. I tråd med den tibetanske motstandskampens ikke-voldelige linje, ble aksjonen i Oslo holdt i stillhet og markert ved at alle demonstrantene vendte ryggen til ambassadebygningen. Det ble båret tibetanske flagg, et symbol som er forbudt i Tibet og Kina.

Ny rapport fra CECC The Congressional Executive Commission on China. 

Denne nye rapporten, ”Xi Jinping: Fem års fiasko i Tibet”, beskriver alvorlighetsgraden av Tibets situasjon, og viser tydelig hvordan Xi er ansvarlig for den intense systematiske undertrykkelsen som bare er blitt hardere de siste fem årene. En undertrykkelse som sterkt påvirker den jevne tibetaners hverdag.
Rapporten kan lastes ned i sin helhet her: https://www.cecc.gov/sites/chinacommission.house.gov/files/2017%20Annual%20Report.pdf

Rapporten sier bl.a «Xi styrer et Tibet i krise, ødelagt av fem generasjoner med kolonial utnyttelse, men med en befolkning som stadig har en sterk tilhørighet til den tibetanske nasjonen, og hvis ånd og motstand mot Kinas regjering er uendret siden den dagen Folkets frigjøringshær marsjerte inn og invaderte Tibet for nesten 70 år siden. »

Satelittbilder viser ødeleggelsene i Larung Gar.

I en ny felles rapport fra Free Tibet og Tibet Watch vises omfanget av skadene som er påført et av verdens største buddhistiske sentre, Larung Gar. Satellittbilder viser de store endringene før og etter nedrivningen av senteret. Det samme gjør vitnesbyrd fra beboere og rapporter fra journalister som har fått tilgang til Larung Gar.
Til tross for at kinesiske myndigheter hevder at ødeleggelsene er motivert av bekymring for beboernes sikkerhet, viser denne rapporten at målet snarere har vært et ønske om å eliminere en trussel mot Kinas kommunistpartis kontroll i området.
https://www.freetibet.org/fil…/Larung%20Gar%20report-web.pdf

Kommende arrangementer:

Tibets statsminister i eksil, Dr. Lobsang Sangay, besøker Norge 11.-13. november. Programmet er ikke helt klart ennå og vil bli publisert – Følg med på vår facebookside og tibet.no.

Foreløpig vet vi at Sikyong Lobsang Sangay skal delta i et frokostmøte i regi av Civita den 13. November 2017 kl 08.-0930. Panelet vil i tillegg til Dr. Sangay, bestå av generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs og forfatter av boken «Kina – det perfekte diktatur» Dr. Stein Ringen. Påmelding her: Frokostmøte Civita.

Vertskap for Sikyong Dr. Lobsang Sangay under besøket er den norske Tibetkomite.
Vel møtt!

Meninger og artikler

Karl Martin Jakobsen: ”Kinas mektige mann er blitt enda mektigere: – Mye foregår bak lukkede dører” Dagbladet 24. oktober 2017
Kristoffer Rønneberg: ”Kina viser muskler”  Aftenposten, 23. Oktober 2017
Ragnhild Sofie Selstø: “Partikongressen i Kina er igang. Dette skal skje dei neste dagane”. Framtida, 19. oktober, 2017
Morten Iversen: “Kinesisk vekst i rute”. Dagens Næringsliv, 19. oktober, 2017
Therese Sollien: “Arveprinsen Xi Jinping”. Aftenposten, 18. oktober, 2017
Eirik Berg og Hege Moe Eriksen: “- Kina har tatt en lederrolle globalt med satsing på miljøet”. NRK, 18. oktober, 2017
Morten Iversen“Xi strammer grepet i Kina”. Dagens Næringsliv, 18. oktober, 2017
Stein Ringen  ”The truth about China”. Chinafiles – Prof. Stein Ringens egen blogg, 17. oktober 2017
Inger Bentzrud: “Xi Jinping er en «virvelvind av karisma!»”. Dagbladet, 12. oktober, 2017

Bli frivillig

Tilslutt vil vi anmode alle våre medlemmer om å snakke om Tibet og forsøke å påvirke der du er. Uten våre stemmer vil ødeleggelsen av Tibet og okkupasjonen av et fredelig folk være ukjent for neste generasjon.

Vi må ikke la Tibets situasjon forsvinne fra den offentlige bevissthet. Hjelp oss å være stemmer for de stemmeløse!

Ønsker du å bidra med litt av din fritid? Du bestemmer selv hvor mye du vil bidra. Eksempler på hva du kan bidra med kan være å oversette artikler til vårt tidsskrift, hjelpe til på arrangementer og mye mer. Kontakt oss gjerne på epost eller tlf.

Følg med på vår nettside og Facebook for mer informasjon.

Ønsker du å bidra økonomisk?

Om du ønsker å bidra økonomisk, så er dette vårt kontonr: 7874.05.27699.

Vi tar også Vipps: #18604.

Kontakt oss

Den norske Tibet-komité

Frivillighetshuset, Kolstadgata 1. 0652 Oslo

Tel: 462 830 30

info@tibet.no

www.Tibet.no

facebook.com/DenNorskeTibetkomite

Namgyal Tsomo Svenningsen
Styreleder, Den norske Tibet-komité